Τρίτη, Φεβρουαρίου 26, 2008

99%

του Άρη Δαβαράκη

Μπαίνουμε μέσα, καθόμαστε, στη σκηνή μέσα σε ένα κλουβί οι ηθοποιοί, κάθονται, περιφέρονται, κουβεντιάζουν μεταξύ τους, τσουλάνε το χρόνο. Εμφανίζονται οι δεσμοφύλακες με τα γκλομπς. Κλείνουν τα φώτα, απόλυτο σκοτάδι, ησυχία. Και ξαφνικά ο ήχος των γκλομπ που χτυπάνε στο σίδερο, να μη ξέρεις από που θα σου έρθει ο επόμενος κρότος. Τρόμος. Μιά ελάχιστη αίσθηση από το να είσαι κλεισμένος σε ένα κλουβι, και μέσα στο απόλυτο σκοτάδι να ακούς θορύβους, να ακούγονται τόσο κοντά, να νιώθεις να τραντάζεται το είναι σου. Πόσο κράτησε; Ένα λεπτό; Δύο; Μου φάνηκε αιώνας, πέφτει το φως στη σκηνή και πέρνω βαθιά ανάσα ανακούφισης. Πως το αντέχουν οι φυλακισμένοι ολόκληρη νύχτα; Συνηθίζουν άραγε;

Το τελευταίο βράδυ πριν την αποφυλάκιση τους, τέσσερις κρατούμενοι, λίγο πριν ξανααποκτήσουν την ελευθερία τους. Το θέλουν. Το φοβούνται. Η τραγωδία του να μην έχεις που να πας, να μην έχεις κάποιον να σε περιμένει, μόνο τα φαντασματα του παρελθόντος, των λαθών σου, της ζωής σου, των επιλογών σου. Στην αρχή όλοι λένε πως θα αλλάξουν ζωή, θέλουν να αλλάξουν ζωή, αλλά τελικά η φυλακή είναι μέσα μας, και εμείς δεσμοφύλακες του εαυτού μας, αποφασίζουμε εν τέλει να μείνουμε δέσμιοι των δαιμόνων μας.
Αυτό που ζούμε λέει είναι μόνο το 1% της πραγματικότητας. Το υπόλοιπο 99% είναι κρυμμένο πίσω από μια αυλαία του μυαλού, δε το βλέπουμε, μόνο ίσως να νιώθουμε την υπαρξή του, κι όταν είμαστε ευτυχισμένοι, είναι γιατί στιγμιαία ήρθαμε σε επαφή με αυτό το 99%. Το θέλουμε, το αναζητούμε αλλά δεν έχουμε το κουράγιο να το βιώσουμε.
Κάποτε οι άνθρωποι έπρεπε να βρού κουράγιο για να πεθάνουν για μια ιδέα, τώρα ψάχνουμε το κουράγιο για να ζήσουμε. Ανατριχιαστικά αληθινό.
Μέσα μας έχουμε δαιμόνια που κατοικούν και για να μπορέσουμε να αγγίξουμε τη ζωή, αυτό το άπιαστο 99%, πρέπει να διώξουμε αυτά τα δαιμόνια. Δύσκολος εμφύλιος, πως να τον κερδίσεις, όταν το μόνο που πραγματικά είναι ορατό είναι το γνωστό, το τετριμένο, αυτό που συνήθισες, πως να πιστέψεις σε ένα όνειρο; Και να βρεις το κουράγιο να το πιστέψεις;

Άγγελους έχω γνωρίσει πολλούς, κανέναν όμως δεν έκανα φίλο
Τι δουλειά έχω εγώ στον ουρανό
Δαίμονας εναντίον εαυτού

Πράγματι, τι δουλειά έχω εγώ στον ουρανό; Ανοίγω το κελί και πίσω μπαίνω, εκεί που ξέρω πως να ζω. Κι αν ο χτύπος του σίδερου μέσα στο σκοτάδι φαντάζει τρομαχτικός, τόσο καλά τον ξέρω, που σπίτι μου και πατρίδα μου γίνεται εν τέλει ο φόβος αυτός.

Μου άρεσε πολύ η παράσταση και το κείμενο. Και η ατμόσφαιρα. Είχε κάτι από Μπρεχτ-Βάιλ και η κυρία Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, κάτι από Lotte Lenya. Και αναμφισβήτητα πολύ κατάθεση ψυχής. Και αυτό με άγγιξε.




Σκηνοθεσία: Νίκος Σούλης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Τάκης Μόσχος, Περικλής Ασημακόπουλος, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Τάσος Τζιβίσκος, Μιχάλης Χρήστου.

στο θέατρο Χυτήριο

8 σχόλια:

Αρης Δαβαράκης είπε...

Δεν κάνει λέει να λέμε "ευχαριστώ" στούς κριτικούς, αλλά εγω το κάνω γιατί ο τρόπος που είναι γραμμένο το πόστ έχει αγάπη και άνοιγμα, το ζητούμενο πιά για μένα. Νάσαι καλά Αλκιμήδη!

livermak είπε...

ποτε προλαβες.......;;;;;;;
Τεσπα.........
εγω αυτο που εξελαβα απο το εργο ηταν κατι.......να,σαν,,,,Να διψας και να προσπαθεις να πιεις απο τον κρουνο της πυροσβεστικης....

αλκιμήδη είπε...

Ευχαριστώ για τη τιμή κ. Δαβαράκη. Κοκκινίζω πραγματικά
Δεν είμαι κριτικός όμως, απλά θεατής, και αρκετά άσχετος θεατής, αλλά ως θεατής επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την όμορφη παράσταση.

Καλέ μου τι νόμιζες;
στο πα χθες, δε στο πα, ότι με άγγιξε πολύ; Έπρεπε να τις καταγράψω τις σκέψεις, δεν άντεχα αλλιώς. Ωραία η παρομοίωση όμως, αν δηλαδή την έπιασα. Να ναι τέτοια η ορμή και η ποσότητα που να μη μπορείς να πάρεις αυτό το λίγο που έχεις ανάγκη κι έτσι να μένεις ελλειπής. Καλό.

Nyala είπε...

Νέα στο blogspot και παθιασμένη επίσης με το θέατρο (υπήρξα φοιτήτρια θεατρολογίας κάποτε ...)
Χαίρομαι γιατί έπεσα πάνω στο network σας και θα επιχειρήσω τη γνωριμία και με τους υπόλοιπους θεατρόφιλους του blogspot - απ'ότι βλέπω δεν είμαστε πολλοί ...

Sigmataf είπε...

καιρό έχουμε να τα πούμε...


καλησπέρα.

Ελπίζω να είσαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Ανοιξα το blog σου (όχι τυχαία ακριβώς, αλλά μέσω ενδιάμεσου θεατρόφιλου αναγνώστη σου), χωρίς να ξέρω τι ακριβώς περίμενα να διαβάσω. Μάλλον κάπου απλά ήθελα να γράψω αυτό που λέει ο ποιητής: "...πήραμε τη ζωή μας λάθος΄ κι αλλάξαμε ζωή...". Και ω του θαύματος διαβάζω τις σκέψεις σου σ΄αυτό το πολύ γλυκό αρθράκι 99%... Ιδιες σκέψεις περασμένες απ΄το μυαλό πάλι και πάλι, όμορφα διατυπωμένες στο blogoχαρτί σου...
Είμαι σίγουρη πως δεν ακουμπάνε σε καμιά μοιρολατρική ή απαισιόδοξη διάθεση, ομως κάπου κάπου νιώθεις την ανάγκη να τις εκφράσεις.

Χάρηκα για την αγάπη που δείχνεις στο θέατρο κι ακόμη περισσότερο για το χρόνο που αφιερώνεις να ωριμάζει και να "κάθεται" συνειδητά μέσα σου μια παράσταση. Κοντεύω να ξεχάσω πως γίνεται. Νομίζω πως ζηλεύω αυτή τη στιγμή για το χρόνο που διαθέτεις! Θα ήθελα να τον έχω κι εγώ, ή καλύτερα, θα ήθελα να έχω λιγότερα πεζά πράγματα στο κεφάλι μου για να ασχολούμε μ' όλο αυτό το μαγικό κεφάλαιο του θεάτρου που εδώ και χρόνια το έχω με κάποια μορφή στη ζωή μου. Αν η ευχή μου πιάνει, σου εύχομαι να συνεχίσεις να καταγράφεις την απλοϊκή σκέψη του "αρκετά άσχετου θεατή" όπως λές...

Επίσης, να πω ένα ΜΠΡΑΒΟ στον κ.Δαβαράκη γι' αυτή του την κίνηση. Σημειώνεται στα "προς εκτίμησιν".

Ανώνυμος είπε...

Στο κείμενο ''99%'' σχολιάζεται ότι η Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θύμιζε Lotte Lenya. Βρίσκω τη Λότε Λένια θεά, οπότε φαντάζομαι πρέπει να ήταν πολύ impressive.

Αλήθεια, εμείς οι θεατρόφιλοι των blogs και γενικότερα, μπορούμε να βρούμε από κάπου να νοικιάζουμε ή να αγοράσουμε παραστάσεις θεατρικές σε DVD? Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν τόσα σκουπίδια κινηματογραφικά σε DVD και να μην μπορεί ένας λάτρης του θεάτρου να απολαύσει κάποιες μοναδικές θεατρικές παραστάσεις σε DVD, είναι αμαρτία από το θεό!!

αλκιμήδη είπε...

Μετά από πολύ καιρό επιτέλους πάλι εδώ. Να δούμε θα μείνω αυτή τη φορά;

Ένα καλως όρισες στην Nyala και στους δύο ανώνυμους, ευχαριστώ για την επίσκεψη.

Nyala, είμαστε περισσότεροι από ότι φαινόμαστε, πίστεψε με!

ανώνυμη 1, άσε η ζωή μας τρέχει και σιγά σιγά μας πέρνει μικρές απολαύσεις, αν και συνεχίζω τις θεατρικές μου εξορμήσεις, δύσκολα πιά βρίσκω το χωροχρόνο και τη διαθεση για να καταγράψω όλα αυτά που θέλω, εξού και η σιωπή μου τόσους μήνες. Τόσες υπέροχες παραστάσεις που είδα, και τώρα έχουν αρχίσει να μου φεύγουν, χωρίς το λόγο μου να μου τις ζωντανεύει. Δε πειράζει, τέτοια που είναι η ζωή τέτοια κι εγώ της κάνω.

ανώνυμε 2
αμαρτία δε θα πεί τίποτα, αν και βρίσκω ότι μεγάλο μέρος της θεατρικής μαγείας χάνεται στη βιντεοσκόπηση. Ίσως για αυτό και δεν έχει διαδοθεί τόσο πολύ.


σιγματαφ γλυκέ μου
ποτε θα σε δούμε ζωντανά, πότε;


korah 4
συγνώμη που έλειπα και δεν αναδημοσίευσα το δελτίο τύπου. χίλια συγνώμη. (εδώ που τα λέμε μη φανταστείς ότι έχω και τη φοβερή αναγνωσιμότητα, ε;)
Ελπίζω οι παραστάσεις να πήγαν καλά!