Σάββατο, Νοεμβρίου 21, 2015

Βάσσα Ζελεσνόβα

του Μαξίμ Γκόρκι

η προεπαναστατική Ρωσσία ίσως είναι πιο επίκαιρη απο ποτέ....

ο εργαζόμενος ως μη ον, υπόχρεος και ευγνώμων που έχει δουλειά
ο άνθρωπος ως μη ον, υπόχρεος και ευγνώμων που έχει ζωή
ότι και αν είναι αυτή

Μια γυναίκα σκληρή που κρατά τα ηνία της οικογένειας και της επιχείρησης.
Σκληρή όχι γιατί έτσι γεννήθηκε, αλλα γιατί μόνο αυτό ξέρει. Δε ξέρει αλλιώς. Το συνάντησα κι εγώ αυτο στη ζωή μου κάποτε σε κάποιους ανθρώπους και το κατανοώ απόλυτα. Δεν ήτανε σκληροί απο κακία ή έλλειψη ενδιαφέροντος ή αγάπης. Ήταν έτσι μαθημένοι. Σκληροί με τον εαυτό τους, σκληροί με όλους τους υπόλοιπους. Δε υποψιάζοταν καν ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος. Με θύμωνε αυτό. Όχι οι άνθρωποι που ήταν σκληροί. Όχι. Το ότι αυτό μόνο ήξεραν. Ότι αυτό τους σέρβιρε η ζωή κι αυτο σερβίραν και αυτοί σε έναν αέναο φαύλο κύκλο επαναλαμβανόμενης σκληρότητας.
Έτσι και η Βάσσα. Αυτό μόνο γνωρίζει και έτσι είναι. Με σκληρότητα και φαινομενική έλλειψη ευαισθησίας θα κάνει ότι απαιτείται για τη βιωσιμότητα των ανθρώπων της και του εαυτού της. Το ζητούμενο δεν είναι κάτι παραπάνω. Είπαμε δε γνωρίζει καν ότι υπάρχει το κάτι παραπάνω, ότι θα μπορούσε η ζωή να είναι απαλή, η δυνατότητα για κάτι άλλο δεν υπάρχει μέσα στο οπτικό της πεδίο.
Εμένα ποιος με λυπήθηκε αναρωτάται, και φυσικά κανείς δε τη λυπήθηκε. Και τελικά όσο σκληρά κι αν φέρεται, ότι κι αν κάνει για να πετύχει τους σκοπούς της, αυτό που μένει είναι ότι, έστω και με βάση τη δική της διεστραμένη άποψη, το αποτέλεσμα είναι ότι φροντίζει για αυτούς που αγαπά και νοιάζεται. Κι αυτό απο μόνο του είναι ελπιδοφόρο. Η ευαισθησία, η μαγιά είναι μέσα μας. Ότι κι αν μας έχει σερβίρει η ζωή. Όσο χτυπημένοι κι αν είμαστε. Υπάρχει μέσα μας πάντα κάτι που θα μπορούσε ίσως με κάποιον τρόπο να αναδειχθεί. Κι ας μην αναδειχθεί ποτέ. Η δυνατότητα είναι εκει. Κι αυτό είναι πραγματικά ελπιδοφόρο.


Σκηνοθεσία & Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλίκη Μπόμποτα, Μίνα Χειμωνά, Πέτρος Γούτης, Μάριος Σακκάς, Χαρά Αδαμίδου, Ρωμανός Μαρούδης, Αντώνης Ραμπαούνης, Εύη Νταλούκα, ιωάννα Αγγελίδη

Στο θέατρο Altera Pars





Δεν υπάρχουν σχόλια: