Κυριακή, Φεβρουαρίου 18, 2007

Ερρικός Δ

του Λουίτζι Πιραντέλλο


Για εμπεριστατωμένη ανάλυση και περιγραφή στην Αλεπού (που αλλού;)

Ενας ηθοποιός, στα πολύ νέα του και ερωτευμένα του, υποδυόμενος τον Ερρίκο το Δ' της Γερμανίας, πέφτει από το άλογο και το χτύπημα στο κεφάλι τον κάνει να νομίζει ότι όντως είναι ο Ερρίκος ο Δ'.
"Λένε ότι στο δυνατό έρωτα και στη τρέλλα ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλλου"
Έκτοτε, και αυτός και οι γύρω του ζουν μέσα στο κόσμο του Ερρίκου. Κάποια στιγμή "ξύπνησε" αλλά είχε πια συνιθίσει να είναι ο Ερρίκος, το έκανε τόσο καλά, συνέχισε, καρφωμένος στα εικοσιέξι χρόνια του Ερρίκου, να ζει εκείνη τη ζωή.
"Μπορεί να είναι οδυνηρή η ιστορία της ζωής μου, αλλά είναι αυτό, ιστορία. Δε μπορεί να αλλάξει"
Και υπόλοιποι, προτιμούν να ζουν εκείνη τη τρέλλα παρά τι; να ζήσουν το πραγματικό άνθρωπο, να βιώσουν την αλήθεια του; Ίσως. Ίσως πάλι, να προτιμούν να ξεφεύγουν από τη δική τους αλήθεια. Όταν μιλούν με τον Ερρίκο ξέρουν ποιός είναι ο ρόλος τους, εύκολο να τον ακολουθήσουν. Διαφορετικά θα έπρεπε να είναι οι εαυτοί τους. Και ποιοι να είναι αυτοί άραγε;

Από όλο το κείμενο όμως εμένα αυτό μου κόλλησε
Γεννήθηκα χωρίς να θέλω. Θα πεθάνω χωρίς να θέλω. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο πράγματα που δε θέλησα μου συμβαίνουν και άπειρα άλλα, που θέλω δε θέλω πρέπει να τα δεχτώ.
Ε, άσε με,
άσε με να θέλω

Ζητάει πολλά; Τα πάντα. Και τίποτα.



Μια παράσταση άκρως εικαστική, καλά παιγμένη από όλους τους ηθοποιούς, ειδικά ο κ. Καραθάνος. Το σημαντικότερο, λάτρεψα το κείμενο.



Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέκα Παίζη, Νίκος Καραθάνος, Ολια Λαζαρίδου, Αιμίλιος Χειλάκης, Γιάννης Βογιατζής, Γιάννης Κότσιφας, Ευγενία Δημητροπουλου, Κοσμάς Φοντούκης, Χάρης Βόρκας, Ιπποκράτης Δελβερούδης, Δημήτρης Κερεστέτζης, Μανώλης Δουνιας, Θανάσης Ιωάννου, Γιώργος Οικονόμου, Δημήτρης Πακσόγλου, Νικος Καραγκιαούρης, Περικλής Ασημακόπουλος, Χρήστος Θεωδορίδης, Αγγελος Καλινόγλου, Βασίλης Βελούδος, Σπύρος Ανδρεόπουλος, Ντι Νόλι, Λευτέρης Καραπέτσας, Μανώλης Σκιαδάς

Στο Εθνικό Θέατρο - Κοτοπούλη/Ρεξ


7 σχόλια:

Vromios είπε...

Μπήκε στο πρόγραμμα... έρχομαι Αθήνα και θα είναι μια παράσταση που έχω ήδη καταχωρήσει στα μαστ (και λόγω κάποιων φίλων ηθοποιών)


Υ.Γ. Ήμουν σίγουρος πως αυτόν τον κήπο το είχα στα λινκς μου. Χθες όμως ανακάλυψα πως δεν... έτσι έπραξα το πρέπον

αλκιμήδη είπε...

αχ, αγαπητέ βρόμιε τελείωσε...
Τη Κυριακή που μας πέρασε.

Αλλά αφού έρχεστε Αθήνα, και είστε και θεατρόφιλος, επιτρέψτε μου νας προτείνω, αν θέλετε, καφεδάκι να γνωριστούμε και μετά παράσταση, ίσως τις επτά λογικές απαντήσεις, ή τον πατέρα του Στριντμπεργκ, ή τη καινούργια παράσταση στο Θέατρο Άνοιξης. Ή αν θέλετε κάτι από αυτά που έχω δει, σας συστείνω την Επιστροφή.

Αλεπού είπε...

ου έχω απαντήσει στο δικό μου γι'αυτό που με ρώτησες σχετικά με την Αντονιέτα.
Thanks :)

Ανώνυμος είπε...

@αλκιμήδη & vromie
να πάτε στις "Επτά λογικές απαντήσεις", οπωσδήπoτε. Είναι εξαιρετικό. Στον "Πατέρα" θα πάω την άλλη βδομάδα κι έτσι δεν ξέρω τι να πω. Το έργο είναι πολύ δυνατό, για την παράσταση επιφυλάσσομαι προς το παρόν.

@αλκιμήδη
Θα νομίζεις ότι έχω τρελλαθεί ε; Άλλοτε σχολιάζω ως αλεπού κι άλλοτε ως θέατρο. Θα κρατήσω το θέατρο για τα θεατρικά σου και στα άλλα θα φορέσω την ουρά μου :)

αλκιμήδη είπε...

αλεπού/θέατρο

την είδα την απάντηση και σε ευχαριστώ
δε πρόκαμα να πάω στου Padrazo για επανάληψη, σύντομα

Ευχαριστώ και για τις προτάσεις
Πες μας αν αξίζει ο κόπος για τον "Πατέρα" γιατί πέρυσι ο Παπαγεωργίου με απογήτεψε λιγάκι

Αλεπού είπε...

αλκιμήδη,
πήγα το Σάββατο στον "Πατέρα". Δεν ήταν τα περυσινά χάλια, ευτυχώς. Γενικά, ήταν αυτό που λέμε μια αξιοπρεπής, νοικοκυρεμένη παράσταση, τίποτα περισσότερο.

αλκιμήδη είπε...

Ευχαριστώ αλεπού
Οπότε θα το αφήσω για τώρα, είναι τόσα πολλά άλλα που θέλω να δω